امکان باروری در آزواسپرمی انسدادی چقدر است؟
آزواسپرمی به شرایطی میگویند که در آن مایع منی مرد فاقد اسپرم است. آزواسپرمی یکی از علل اصلی ناباروری در مردان می باشد. در آزواسپرمی هیچ تغییر محسوسی در مایع منی صورت نمی گیرد و مایع انزالی کاملاً طبیعی است. در افرادی که آزواسپرمی دارند میل و عملکرد جنسی معمولاً طبیعی است و تنها مشکلی که وجود دارد ناتوانی در ایجاد باروری است. ما در این مقاله قصد داریم به انواع آزواسپرمی بخصوص آزواسپرمی انسدادی و امکان ایجاد باروری در آزواسپرمی انسدادی بپردازیم.
کلینیک تخصصی دکتر پیمان صالحی، آماده ارائه خدمت در زمینه درمان ناباروری مردان در اصفهان به مراجعین محترم میباشد. برای مشاوره رایگان و دریافت نوبت با شماره 35548081 - 031 تماس حاصل فرمایید.
انواع آزواسپرمی چیست؟
آزواسپرمی دو نوع است: آزواسپرمی انسدادی و آزواسپرمی غیر انسدادی.
- در آزواسپرمی انسدادی، مسیر انتقال اسپرم مسدود است و مانعی در راه رسیدن اسپرم از بیضه به مایع منی وجود دارد. این شرایط مشابه زمانی است که فرد وازکتومی انجام دهد و مسیر انتقال منی مسدود شود.
- در آزواسپرمی غیر انسدادی راه انتقال اسپرم مسدود نیست بلکه بیضه ها اصلاً اسپرم تولید نمی کنند. در فرآیند تشخیص آزواسپرمی، اگر اندازه بیضه ها کوچک و سطح هورمون FSH زیاد باشد، احتمالاً فرد، مبتلا به آزواسپرمی غیر انسدادی است که در این شرایط امکان ایجاد باروری صفر می باشد.
در ۴۰ درصد موارد، آزواسپرمی از نوع انسدادی است. این نوع آزواسپرمی هم میتواند مادرزاد و هم میتواند اکتسابی باشد. منظور از علل اکتسابی برای مثال التهاب یا عفونت دستگاه تناسلی است. در آزواسپرمی انسدادی برخلاف نوع غیر انسدادی آن امکان فرزند آوری صفر نیست و با روش هایی میتوان امکان بچه دار شدن را افزایش داد. یکی از این روش ها لقاح مصنوعی می باشد. به جهت این کار، اسپرم ها به صورت مستقیم از بیضه برداشته می شوند و برای لقاح مصنوعی استفاده می شوند. بغیر از برداشت مستقیم اسپرم از بیضه، عمل های جراحی ای نیز وجود دارند که لوله های مسدود شده را که باعث آزواسپرمی انسدادی شدهاند، باز می کند. وقتی این عمل ها صورت گرفت اسپرم ها به مایع منی راه می یابند. در صورتی که این اسپرم های راه یافته، به تعداد کافی باشند، حاملگی به صورت طبیعی امکان پذیر است و اگر اسپرم کافی برای حاملگی طبیعی وجود نداشته باشد اسپرم ها از مایع منی برداشته و برای لقاح مصنوعی استفاده می شوند.
در این نوع عمل جراحی، بسته به محل انسداد عمل های جراحی مختلفی وجود دارد. ابتدا لازم به توضیح است که اسپرم تولید شده در بیضه ابتدا وارد اپیدیدیم، سپس وارد لوله منی بر و در نهایت وارد مجرای انزالی می شود. پس در آزواسپرمی انسدادی، انسداد میتواند در اپیدیدیم، لوله منی بر و مجرای انزالی رخ دهد.
عمل های جراحی که برای رفع انسداد در آزواسپرمی انسدادی انجام میشوند به شرح زیر است:
- بریدن مجاری انزالی از طریق مجرا: ابتدا باید مشخص شود که انسداد در کجاست؛ اگر انسداد در مجرای انزالی باشد توسط چاقوی مخصوصی، سقف مجاری انزالی برداشته میشود. میزان حاملگی پس از این عمل حدود ۳۰ درصد برآورد میشود. در ۲۰ درصد دیگر، اسپرم در منی وجود دارد اما برای حاملگی طبیعی کافی نیست که در این شرایط از اسپرم منی به جهت لقاح مصنوعی استفاده می شود. به طور کلی میزان موفقیت عمل جراحی بستگی به علت آزواسپرمی انسدادی دارد؛ اگر این علت مادرزادی باشد، پس از عمل قطعاً اسپرم در منی ظاهر میشود. اما اگر علت آزواسپرمی انسدادی عفونت دستگاه تناسلی باشد تقریباً در در ۳۷ درصد موارد پس از عمل اسپرم در مایع منی ظاهر می شود. در صورتی که عمل موفقیت آمیز باشد و اسپرم در منی باز گردد، میزان عود دوباره آزواسپرمی انسدادی خیلی اندک و در حدود ۴ درصد است.
- انسداد ممکن است در اپیدیدیم رخ دهد. انسداد در اپیدیدیم دلایل مختلفی دارد. یکی از این دلایل، عفونت اپیدیدیم است. علائم عفونت اپیدیدیم، بزرگ شدن بیضه، قرمز شدن کیسه بیضه، درد، تب و لرز می باشد. عمل جراحی که برای رفع انسداد در اپیدیدیم انجام می شود وازواپیدیدیموستومی است. برای این عمل دشوار روش های گوناگونی استفاده می شود. این عمل به دلیل حساسیت بالا تقریباً ۳ ساعت به طول میانجامد و اگر با میکروسکوپ انجام شود نتیجه مطلوب تری به همراه دارد. در این عمل، لوله منی بر یا واز را به نقطهای از اپیدیدیم متصل می کنند. درصورتی که این عمل در هر دو طرف انجام شود 60 درصد احتمال دارد که اسپرم در منی ظاهر شود. در ۲۹ درصد این موارد اسپرم برای حاملگی طبیعی کافیست.
- سومین محلی که انسداد آن موجب آزواسپرمی انسدادی میشود لوله منی بر است. این انسداد اغلب طی وازکتومی که مردان برای جلوگیری از حاملگی انجام می دهند رخ می دهد. جهت برطرف کردن انسداد لوله منی بر از عمل جراحی وازو وازوستومی استفاده میشود. در این عمل مشکل، دو انتهای لوله منی بر دوباره به هم متصل می شود
درمان جراحی و غیرجراحی برگشت ادرار در اصفهان توسط دکتر پیمان صالحی، متخصص اورولوژی انجام میپذیرد. لطفا جهت هماهنگی و تعیین وقت با شماره تلفن 35548081 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
روشهای استحصال اسپرم (Sperm Retrieval)
تاریخ انتشار : 1401-10-03تاریخ بروز رسانی : 1402-07-22 -
صفر بودن تعداد اسپرم یا آزوسپرمی
تاریخ انتشار : 1392-05-24تاریخ بروز رسانی : 1402-07-07 -
شایعترین علت ناباروری در مردان
تاریخ انتشار : 1399-06-27تاریخ بروز رسانی : 1403-05-23 -
آزوسپرمی یکی از شایعترین علل ناباروری در مردان
تاریخ انتشار : 1400-06-10تاریخ بروز رسانی : 1402-07-14 -
نقش آلودگی هوا در بروز ناباروری
تاریخ انتشار : 1394-04-06تاریخ بروز رسانی : 1402-07-07
نظرات کاربران درباره این مطلب :بهداد [ 1403-02-03 ]
سلام دکتر حواب آزو اسپرمی گرفتم دکتر بهم گفت بچه دار نمیشی
خدایی [ 1402-12-13 ]
همسرم آزواسپرمی شده معاینه هم شده گفتن واریکسول نداره ماسه سال پیش طبیعی باقرص فرتیل اید وامگا وزینک یه دختر داریم الان همسرم دکترازمایشگاه بهش گفته شما نازا هستید به من مشکوک شده برابچم دارم دیونه میشم مگه نمیشه ازواسپرمی یه دفعه پیش بیاد؟ علتش چیه اصلا درمان میشه؟خواهش میکنم کمکم کنید
مریم عبدی [ 1402-10-02 ]
شوهرم مادر زادی انسداد داره. ولی با آزمایش از بیمه هاش اسپرم داره ولی خارج نمیشه. الان با عمل درست میشه .ممنونم
منصورحيدرى [ 1402-04-28 ]
سلام دكتر .اسپرم من صفر است ازمایش ازبیضه گرفتم اسپرم دارم ویک بار هم ای وی اف انجام دادم که متأسفانه جنین تشکیل نشد ایا مشکل انسداد دارم وراهی هست عمل انجام بدم که به طور طبیعی بچه داربشم
منصور حیدری [ 1402-04-28 ]
سلام دکتر
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .