علائم و روشهای درمان سرطان حالب
سیستم ادراری انسان وظیفه دارد مواد دفعی مانند اوره و آب اضافی را از بدن خارج کند. آناتومی سیستم ادراری شامل بخش های مختلفی مانند کلیه ها، مثانه، حالب (میز نای) و پیشرابراه می باشد. حالبها دو لولهی باریک هستند که مثانه را به کلیهها متصل میکنند. این لولههای باریک اما ضروری، وظیفهی خارج کردن ادرار از کلیهها و بردن آنها به مثانه را بر عهده دارند. درواقع حالبها در دیواره های خود، ماهیچههایی دارند که بهطور مداوم شل و سفت میشوند و به این طریق ادرار را به سمت پایین و خارج از کلیهها هدایت میکنند.

سرطان حالب یک نوع نادر از سرطان است که رشد سلولهای غیرطبیعی است و میتواند با هم رشد کرده و تودههایی به نام تومور تشکیل دهد. سرطان حالب از سلولهایی شروع میشود که در مخاط پوششی داخل لولههای (حالبهای) متصل کننده کلیه به مثانه قرار دارند. گزینههای درمانی برای سرطان حالب برای هر تشخیص، متفاوت است و به اندازه و محل تومور و همچنین مرحله یا میزان بیماری بستگی دارد. همچنین پزشک هنگام توصیه در مورد درمان، سن و سلامت عمومی شما را در نظر میگیرد.
علل و عوامل خطر در ابتلا به سرطان حالب
به طور کلی ابتلا به این بیماری علل مشخصی ندارد؛ اما عواملی که خطر ابتلا را افزایش میدهد عبارتند از:
همچنین بخوانید: شایع ترین سرطان های دستگاه تناسلی ادراری
افزایش سن
خطر ابتلا به سرطان حالب با افزایش سن افزایش می یابد. اکثر افرادی که به این سرطان مبتلا می شوند در دهه 70 و 80 زندگی خود هستند و همچنین مردان بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا میشوند.
سرطان مثانه یا کلیه قبلی
افرادی که سرطان مثانه یا سرطان کلیه در آنها تشخیص داده شده است، خطر مبتلا شدن به سرطان حالب را نیز دارند.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان حالب و همچنین سایر سرطان های مجاری ادراری از جمله سرطان کلیه و مثانه را افزایش می دهد.
سابقه خانوادگی سرطان
سندرم لینچ که سرطان کولورکتال غیر پولیپ ارثی (HNPCC) نیز نامیده می شود، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سایر سرطان ها از جمله سرطان حالب را افزایش می دهد. اگر سابقه خانوادگی سرطان قوی دارید، آن را با پزشک خود در میان بگذارید. ممکن است پزشک انجام آزمایش های ژنتیکی را برای شما لازم بداند.
قرار گرفتن در معرض انواع مواد شیمیایی
مواد صنعتی مانند رنگ های موجود در کارخانه های تولید کالاهای چرمی، منسوجات، پلاستیک و لاستیک.
کمبود ویتامین D
علائم سرطان حالب
- دیدن خون یا لخته خون در ادرار
- کمر درد
- درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
- کاهش وزن بدون دلیل
- خستگی
- تکرر ادرار و ادرار تیره
- درد بین دنده ها و ستون فقرات
ضمناً اگر علائم و نشانه های مداومی دارید که شما را نگران می کند، به پزشک متخصص مراجعه کنید.

مرحله بندی سرطان حالب
- کارسینوم سلول-سنگفرشی: شایعترین نوع سرطان مجرای ادرار، در سلولهای قسمتی از مجرای ادرار نزدیک مثانه ایجاد میشود.
- کارسینوم سلول ترانزیشنال: در ناحیه نزدیک دهانه مجرای ادرار ایجاد میشود.
- سرطان غده: در غدد نزدیک مجرای ادرار ایجاد میشود.
سرطان حالب میتواند به سرعت به بافتهای اطراف مجرای ادرار گسترش یابد و اغلب در زمان تشخیص، در غدد لنفاوی مجاور دیده میشود. در حالی که پزشکان به یافتن گزینههای درمانی جدید ادامه میدهند، افراد مبتلا به سرطان حالب بیشتر از هر زمان دیگری گزینه درمانی دارند و امیدوار به زنده ماندن هستند.
عوارض سرطان حالب
سرطان حالب گاهی اوقات عود کرده یا فرد را در معرض خطر بزرگ تری از سرطان های مجاری ادرار قرار می دهد. به همین دلیل، مراقبت های چند ساله پس از درمان موفق ضرورت دارند. برخی عوارض نیز امکان بازگشت دارند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نارسایی کلیوی: نارسایی کلیوی به افت ناگهانی توانایی کلیه در دفع آب اضافی، تصفیه مواد زائد و کمک به حفظ تعادل مایعات و الکترولیت ها گفته می شود. درمان به علت نارسایی کلیوی بستگی دارد.
- انتشار محدوده ای تومور به همراه درد فزاینده: در صورتی که تومور انتشار یابد، بیمار نیازمند درمان های بیشتری همچون جراحی، شیمی درمانی، پرتو درمانی و مصرف دارو خواهد بود.
- انتشار سرطان: در صورت انتشار سرطان میزنای یا بروز آن در دیگر نواحی بدن به درمان های بیشتری همچون شیمی درمانی یا پرتو درمانی نیاز خواهد بود.
تشخیص سرطان حالب
آزمایشها و روشهایی که برای تشخیص سرطان حالب استفاده میشود شامل موارد زیر است:
- معاینه جسمی. پزشک درمورد علائم و نشانههای شما سؤالاتیرا از شما میپرسد و برای درک بهتر وضعیت شما معاینه فیزیکی میکند.
- تستهای تصویربرداری. تستهای تصویربرداری مانند CT یوروگرام، پیلوگرام رتروگراد به پزشک امکان میدهد ساختار دستگاه ادراری را بررسی نماید.
- آزمایشهای ادرار. ممکن است برای تجزیه و تحلیل ادرار درصورت وجود ناهنجاری، تحت آزمایش ادرار قرار بگیرید. برای جستجوی سلولهای غیر طبیعی در نمونه ادرار، ممکن است از آزمایش سیتولوژی ادرار استفاده شود.
- از یک لوله نازک و روشن برای مشاهده حالب استفاده میشود. درطی روشی به نام یورتراسکوپی، پزشک یک لوله نازک و سبک مجهز به دوربین ( حالب ) را از راه مثانه وارد مجرای ادرار میکند. یورتراسکوپی به پزشک اجازه میدهد تا حالب بهصورت بصری بررسی شود و درصورت لزوم نمونه کوچکیاز بافت را برای آزمایش آزمایشگاهی (بیوپسی) خارج میکنند.
- آزمایشهای مربوطبه سرطانمثانه. پزشک ممکناست مثانه را با استفاده از آزمایشهای تصویربرداری یا روشی برای دیدن داخل مثانه ( سیستوسکوپی ) بررسی کند تا علائم سرطان مثانه را جستجو کند.
روشهای درمان سرطان حالب
درمان سرطان حالب به میزان پیشروی آن بستگی دارد و هدف کلی درمان، از بین بردن سرطان است.
شیمی درمانی
پس از جراحی یا در صورتی که سرطان به دیگر نواحی بدن انتشار یافته باشد، پزشک دارو های مخصوصی را با هدف از بین بردن سلول های سرطان برای بیمار تجویز می کند. این داروها می توانند به صورت خوراکی یا تزریق درون وریدی استفاده شوند.
الکتروسرجری
در صورتی که سرطان در مراحل اولیه شناسایی شده یا تنها به سطح میزنای محدود باشد، این فرایند می تواند با استفاده از جریان الکتریکی تومور و بافت اطراف آن را از بین برد.
درمان لیزری
در صورتی که سرطان در مراحل اولیه شناسایی شده یا تنها به سطح میزنای محدود باشد، یک یورتروسکوپ به میزنای وارد شده و با تابش یک پرتو نور تومور را از بین می برد.
پرتو درمانی
پس از جراحی یا در صورتی که سرطان به دیگر نواحی بدن انتشار یافته باشد، پرتو هایی پر انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی به ناحیه مبتلا تابانده می شوند. این تابش ها به طور مستقیم نواحی میزنای و بافت های درگیر را هدف قرار می دهند.
جراحی
فرایند های جراحی می توانند شامل موارد زیر باشند:
- نفرکتومی: در این فرایند، یک بخش یا تمام کلیه برداشته می شود.
- نفرو یورترکتومی: این فرایند شامل برداشت کلیه، میزنای و ناحیه فوقانی مثانه می شود. گاهی اوقات غدد لنفی، بافت ها یا چربی های مجاور نیز برداشته می شوند.
- برداشت نسبی میزنای: در صورتی که تومور کوچک یا محدود به یک ناحیه باشد، تنها بخش حاوی سلول های سرطانی برداشته می شود.
- یورترکتومی: این فرایند شامل برداشت کامل میزنای می شود.
- یورترونئوسیستومی: در صورتی که سلول های سرطانی تنها در بخش پایینی میزنای باشند، تنها این بخش برداشته شده و باقی مانده میزنای دوباره به مثانه متصل می شود.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
نظرات کاربران درباره این مطلب :نیما کشوری [ 1402-08-29 ]
سلام آقا ی دکتر من در کلیه سمت راستم یک سمگ 8 میل و چند سنگ ریزه و در قسمت چپ دو تا سنگ 5 و 6 میل هست برای درمانش چه روشی رو باید انجام بدم ..ممنونم

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .