نفروپاتی دیابتی چیست؟
نفروپاتی دیابتی یا بیماری کلیه با منشا دیابت، از مشکلات شایع بیماران دیابتی است. طبق آمار حدود نیمی از بیماران مبتلا به دیابت در طی عمر خود حداقل یکبار با آسیب کلیوی مواجه میشوند. به طور کلی بیماریهای عفونی در بیماران دیابتی شایعتر و حاد تر است، که به شکل چشمگیری مرگ و میر افراد مبتلا را افزایش میدهد.
فراوانی بیشتر عفونت در بیماران دیابتی ناشی از محیط قندی خون است که باعث اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن میشود و در مواردی موجب آنژیوپاتیهای میکرو و ماکرو، نوروپاتی، کاهش در فعالیت ضد باکتریایی ادرار، عدم کارایی مناسب دستگاه ادرار و گوارش و ... میشود. این عفونتها بر روی کلیه و دیگر ارگانها و سیستمهای حیاتی بدن تأثیر می گذارند.
دکتر پیمان صالحی متخصص اورولوژی در اصفهان ، آماده ارائه خدمات تشخیصی - درمانی به بیماران مبتلا به امراض کلیه و مجاری ادرا میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با شماره 35548081 - 031 تماس حاصل فرمایید و جهت رزرو نوبت اینترنتی میتوانید به سامانه نوبت دهی آنلاین مراجعه نمایید.
نفروپاتی دیابتی چیست؟
کلیه حاوی تعداد زیادی فیلتر یا گلومرول است که کارشان، تصفیه خون میباشد.با گذشت زمان، دیابت کنترل نشده میتواند باعث آسیب به گلومرولهای خونی در کلیه شود. آسیب شدید به این فیلترها میتواند منجر به نفروپاتی دیابتی و کاهش عملکرد کلیه و در نهایت نارسایی کلیه گردد. نفروپاتی دیابتی از عوارض شایع دیابت تیپ 1 و 2 است. در نفروپاتی دیابتی به دلیل اختلال ایجاد شده در تصفیه خون، مقادير غيرطبيعي پروتئين از خون به داخل ادرار نشت ميكند. پروتئينی كه از طريق كليههاي آسيبديده نشت ميكند، آلبومين نام دارد. اگر كليهها طبيعي كار كنند، فقط مقدار اندكي آلبومين در ادرار ديده ميشود. افزايش آلبومين در ادرار اولين علامت آسيبديدگي كليه ناشي از ديابت است.
علائم نفروپاتی دیابتی
در مراحل اولیه نفروپاتی دیابتی، ممکن است هیچ علائم و نشانه ای مشاهده نشود. در مراحل بعدی، علائم و نشانهها شامل موارد زیر است:
- بدتر شدن کنترل فشار خون
- پروتئین در ادرار
- تورم پا، مچ پا، دست یا چشم
- افزایش نیاز به دفع ادرار
- کاهش نیاز به انسولین یا داروی دیابت
- گیجی یا مشکل در تمرکز
- تنگی نفس
- از دست دادن اشتها
- تهوع و استفراغ
- خارش مداوم
- خستگی
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر مبتلا به دیابت هستید در صورت مشاهده علائم فوق و نشانههای بیماری کلیوی، به پزشک مراجعه نمایید. توصیه میشود در صورت ابتلا به دیابت، هر سال برای آزمایش ادرار جهت بررسی سطح پروتئین و کراتین در خون، به پزشک مراجعه کنید. چک نمودن این موارد به تعیین عملکرد کلیهها کمک میکند.
عوارض
عوارض نفروپاتی دیابتی ممکن است طی ماهها یا سالها به تدریج ایجاد شود. آنها عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احتباس مایعات، که می تواند منجر به تورم در بازوها و پاها ، فشار خون بالا یا تجمع مایع در ریهها شود (ادم ریوی)
- افزایش سطح پتاسیم در خون (هیپرکالمی)
- بیماریهای قلبی و عروق خونی که زمینه ساز سکته قلبی میباشند
- آسیب به عروق خونی شبکیه (رتینوپاتی دیابتی)
- کم خونی
- زخم های پا
- اختلال در نعوظ
- اسهال و سایر مشکلات مربوط به آسیب دیدگی اعصاب و رگ های خونی
- عوارض بارداری که خطراتی برای مادر و جنین در حال رشد را به همراه دارد
- آسیب برگشت ناپذیر به کلیهها (بیماری کلیه در مرحله نهایی)، که در نهایت برای زنده ماندن به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز خواهد بود
پیشگیری از نفروپاتی دیابتی
کنترل بیماری دیابت
برای پیشگیری از ابتلا به نفروپاتی دیابتی لازم است دیابت خود را کنترل کنید. با کنترل موثر دیابت، میتوان تا حد زیادی از بیماری کلیوی دیابتی پیشگیری نمود یا آن را به تأخیر انداخت.
کتنرل فشار خون
اگر فشار خون بالا دارید یا شرایط دیگری دارید که خطر ابتلا به بیماری کلیوی را افزایش می دهد، برای کنترل آنها تحت نظر پزشک باشید.
محدودیت در مصرف مسکنها
مصرف برخی مسکنها می تواند منجر به آسیب کلیه شود؛ پس تا حد امکان، استفاده از این داروها را محدود نمایید؛ و در صورت لزوم، هنگام استفاده از مسکن های بدون نسخه مانند آسپرین و ایبوپروفن، دستورالعملهای آنها را دنبال کنید.
تناسب اندام و پیشگیری از چاقی
اگر از وزن خوبی برخوردار هستید، بیشتر اوقات هفته با تحرک بدنی برای حفظ آن تلاش کنید. در صورت نیاز به کاهش وزن، با پزشک خود در مورد استراتژیهای کاهش وزن، مانند افزایش فعالیت بدنی روزانه و کاهش کالری، مشورت کنید.
نکشیدن سیگار
سیگار کشیدن میتواند به کلیهها آسیب برساند و آسیب کلیه موجود را بدتر کند. اگر سیگاری هستید، در مورد راهکارهای ترک سیگار مشاوره بگیرید و حتما اقدام به ترک سیگار نمایید.
همشهریان عزیز! برای بهره مندی از درمان آزوسپرمی به عنوان اصلی ترین دلیل ناباروری در مردان ، به متخصص اورورلوژِی در اصفهان مراجعه نمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
تاثیر سرما در ایجاد درد در کلیه ها
تاریخ انتشار : 1402-10-10تاریخ بروز رسانی : 1403-07-05 -
عفونت کلیه چیست؟
تاریخ انتشار : 1399-05-13تاریخ بروز رسانی : 1402-08-03 -
اختلالات مادرزادی حالب چه هستند؟
تاریخ انتشار : 1400-05-23تاریخ بروز رسانی : 1403-05-01 -
رعایت چه نکاتی به سلامت کلیه ها کمک می کند؟
تاریخ انتشار : 1400-05-30تاریخ بروز رسانی : 1400-06-05 -
تشخیص افتراقی درد کلیه و کمر درد
تاریخ انتشار : 1402-09-24تاریخ بروز رسانی : 1403-07-05
نظرات کاربران درباره این مطلب :منصورهمتی [ 1402-06-18 ]
با درود واحترام از مطالب ارزنده این مقاله بهرمند شدم. ضمن اینکه مدت زیادی است که با ناراحتی و عفونتهای ادراری مواجهه هستم در اکثر مواقع ادرارم کف زیاد میکنددوام زیاد دارد و بعضا کف خیلی کم است و دوام هم ندارد با توجه به اینکه پزشکم لوزارتان تجویز نموده و مدت دوسال است که با لوزارتان فشارم همیشه بین دوازده سیزده روی هفت است ، نفرولیت مصرف میکردم چرا ادرارم پر از کف است ایا میتواند یکی از علائم دفع پروتئین باشد ؟ اگر بله لطفا راهنمایی فرمایید چه کاری باید انجام دهم؟ سپاس از لطفتون
فاطمه [ 1402-04-30 ]
سلام و تحترام خدمت شما، ایا برای بررسی یک پرونده پزشکی که بیمار مشکل کلیوی و چندبیماری دیگه داشتند با هزینه به عنوان کارشناس میتونید کمکمون کنید لطفا بسیار ممنون
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .