منو اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم - تلفن : 35548081 - 031
واریکوسلجراحی میکروسکوپیک واریکوسلمشاوره غیر حضوری
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / کلیه و مجاری ادراری / علت و درمان شب ادراری در بزرگسالان

علت و درمان شب ادراری در بزرگسالان

دستگاه تناسلی ادراری، ادرار را تا زمان مناسب جهت تخلیه محتویات مثانه در خود ذخیره نگه می‌دارد. در دوران شیرخوارگی ادرار کردن به صورت یک رفلکس رخ می‌دهد و به دلیل کامل نبودن ارتباط عصبی با مراکز کنترل ادراری، غیرارادی است. در جریان روند تخلیه‌ای، کف لگن و اسفنکتر پیشاب‌ راه شل می‌شوند و یک معبر کم مقاومت را به وجود می‌آورند (جهت عبور محتویات مثانه) و بعد عضله دتروسور برای تخلیه محتویات مثانه منقبض شده و ادرار به سمت جلو پیش می‌رود.

آنچه در این مطلب میخوانید

علی رغم شب ادراری در کودکان که اغلب اوقات مربوط به رشد آنها و رشد مثانه ی آنها است، شب ادراری مکرر در بزرگسالان می تواند امری جدی باشد که باید به آن توجه کرد. شب ادراری پدیده‌ای است که تنها مختص به کودکان نیست بلکه گروهی از بزرگسالان نیز از این عارضه رنج می‌برند. در تعریف شب ادراری پزشکان بیان می کنند عدم کنترل ادرار که می‌تواند مرتبط با مختلفی باشد.

کلینیک اورولوژی دکتر پیمان صالحی در اصفهان، ارائه دهنده خدمات تشخیصی - درمانی در زمینه بیماریها و اختلالات سیستم ادراری در مردان و زنان، همچنین اختلالات تناسلی، ناتوانی جنسی و ناباروری مردان به مراجعین محترم می‌باشد. لطفا جهت رزرو نوبت و کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 35548081-031 اقدام فرمایید.

علل شب ادراری در بزرگسالان

مشکلات هورمونی

هورمون ضد ادراری ((ADH به کلیه‌ها پیام کاستن از سرعت تولید ادرار را ارسال می‌کند. بدن انسان بیش‌تر مقدار این هورمون را در شب تولید می‌کند تا فرد را برای خوابیدن آماده کند. این کار باعث می‌شود که نیاز بدن به دفع ادرار در شب و در هنگام خواب کم‌تر باشد. با این همه بدن برخی از افراد به مقدار کافی هورمون ضد ادراری نمی‌سازد و یا اینکه به شیوه‌ی درست و مناسبی به آن پاسخ نمی‌دهد.. با یک آزمایش ساده میتوان مقدار این هورمون را در خون اندازه‌گیری کرد. اگر مقدار هورمون کمتر از حالت عادی باشد، پزشک داروی دسموپرسین (desmopressin) هورمون ضد ادراری ساخته شده در آزمایشگاه را تجویز می‌کند. برخی دیگر از بیماری‌ها هم سطح هورمون ضد ادراری را در خون دستخوش تغییر می‌کنند، که پزشک احتمال بروز آنها را هم بررسی خواهد کرد.

مثانه کوچک

داشتن مثانه‌ی کوچک به معنی داشتن مثانه‌ای در اندازه‌ی کوچک‌تر نیست. بلکه در این مورد منظور مثانه‌ای است که هنگامی که از حجم کمی پر شده، به فرد احساس پر بودن مثانه دست می‌دهد، در حقیقت عملکرد مثانه باعث می‌شود که کوچک‌تر به نظر برسد. در چنین شرایطی فرد به صورت مکرر در هنگام شب نیاز به دفع ادرار دارد. کنترل مثانه‌ی کوچک در هنگام خواب سخت بوده و گاهی به شب ادراری منجر می‌شود. تمرین‌های مثانه در چنین مواردی کمک کننده خواهد بود. این تمرین‌ها به بدن کمک می‌کند تا ادرار را برای مدت طولانی‌تری نگه دارند. ساعت گذاشتن برای بیدار شدن و دفع ادرار هم کمک کننده است‌

ماهیچه‌های بیش از حد فعال

ماهیچه‌های مثانه، دترسور نام دارند. این ماهیچه زمانی که مثانه پر باشد شل شده و زمان دفع ادرار منقبض می‌شوند. اگر این ماهیچه‌ها در زمان اشتباه منقبض شوند، فرد قادر به کنترل دفع ادرار خود نخواهد بود. به این عارضه مثانه پرکار و یا پیش فعال گفته می‌شود. انقباضات ماهیچه‌های مثانه ناشی از پیام‌های عصبی غیر طبیعی بین مغز و مثانه و یا وجود عوامل تحریک کننده‌ی مثانه مانند الکل، کافئین یا برخی داروهای خاص است. این مواد باعث می‌شوند که ثبات ماهیچه‌های مثانه کم‌تر شده و در نهایت فرد را مجبور به دفع ادرار مکرر می‌کند.

سرطان

تومور ناشی از سرطان‌های مثانه و پروستات منجر به انسداد مجاری ادراری خواهد شد و همین مسئله منجر به ناتوانی در نگه داشتن ادرار به خصوص در شب می‌شود.برای تشخیص سرطان، بیمار معاینه شده و چندین آزمایش دیگر هم انجام خواهد شد. گاهی برای تشخیص سرطان نمونه برداری انجام می‌شود. درمان سرطان منجر به کوچک‌تر شدن و یا از بین رفتن تومور شده و در نهایت جلوی شب ادراری گرفته خواهد شد.

شب ادراری در بزرگسالان

دیابت ملیتوس یا دیابت شیرین

اگر میزان قند خون فرد مبتلا به دیابت کنترل نشود، الگوی دفع ادرار فرد هم دستخوش تغییر خواهد شد. زمانی که قند خون بالا باشد، برای اینکه کلیه‌ها سطح قند خون را کنترل کنند مقدار ادرار تولیدی خود را افزایش می‌دهند. این مسئله منجر به شب ادراری، دفع ادرار زیاد در روز و تکرر ادرار خواهد شد. درمان دیابت تا حدود زیادی از نشانه‌های مشکلات ادراری خواهد کاست. برای درمان دیابت علاوه بر تغییر سبک زندگی، بیمار مجبور به استفاده از داروهای خوراکی و تزریق انسولین است. نوع درمان به وضعیت کلی سلامتی و بیماری فرد بستگی دارد.

وقفه تنفسی در خواب

وقفه تنفسی در خواب یکی از مشکلات و اختلالات خواب است، که منجر به توقف یا کاهش تنفس برای مدتی کوتاه (اما با تعداد بار زیاد) در طول خواب می‌شود. نتایج یک پژوهش نشان داده که ۷ درصد از افراد مبتلا به وقفه تنفسی در خواب به شب ادراری مبتلا هستند. هر چه قدر که وقفه تنفسی در خواب وخیم‌تر و شدیدتر شود، ادرار کردن در خواب هم افزایش می یابد. درمان بیماری به کمک فشار جریان هوای همواره مثبت (continuous airway pressure) به بهبود تنفس و خواب بهتر کمک می‌کند. از طرفی این کار در بهبود شب ادراری هم مؤثر است.

دارو

برخی داروها همچون داروهای کمک کننده به خواب و داروهای ضد روان‌پریشی منجر به تکرر ادرار و افزایش انقباضات مثانه می‌شود و این مسئله ممکن است به شب ادراری ختم شود. تغییر داروها گاهی کمک کننده خواهد بود. اگر تغییر داروها به دلیل اثری که بر بهبود دیگر بیماری‌ها می‌گذارد، ممکن نباشد، تغییر شیوه‌ی زندگی موثر خواهد بود. هرگز پیش از مشورت با پزشک مصرف یک دارو را قطع نکنید

ژنتیک

شب ادراری معمولاً از نسلی به نسلی دیگر منتقل می‌شود. هنوز ژن مسئول انتقال این عارضه شناسایی نشده است؛ولی اگر والدین به شب ادراری مبتلا باشند، احتمال زیادی وجود دارد که کودکان آنها هم درگیر شوند. برای درمان شب ادراری برای علائم بیماری درمان شود تا از تکرار دوباره‌ی آن در آینده جلوگیری شود. برای درمان باید از دارو و تغییر شیوه زندگی استفاده کرد.

اختلالات عصبی

بیماری‌ها و مشکلات عصبی زیر توانایی کنترل مثانه را تحت تأثیر قرار می‌دهد:

این مشکلات منجر به شب ادراری غیر قابل کنترل و مکرر می‌شوند. درمان بیماری ممکن است به بهبود علائم از جمله شب ادراری منجر شود. اگر شب ادراری متوقف نشود، پزشک توصیه‌هایی به بیمار خواهد داشت. تغییر شیوه زندگی و برخی داروها از جمله این توصیه‌ها هستند.

انسداد مجاری ادراری

عواملی که جریان ادرار را متوقف کرده و یا آن را دچار مشکل می‌کنند، عبارتند از:

انسداد مجاری ادراری خالی شدن کامل مثانه را با مشکل مواجه کرده و در شب منجر به ترشح ناخودآگاه ادرار و یا شب ادراری خواهد شد. همچنین فشار ناشی از سنگ یا تومور باعث می‌شود که ماهیچه‌ی مثانه در مواقع غیر ضروری منقبض شود. این امر منجر به تکرر ادرار غیر قابل کنترل خواهد شد. گاهی برای خارج کردن سنگ‌های بزرگ باید اقداماتی انجام شود. سنگ‌های کوچک خود به خود خارج می‌شوند. درمان سرطان منجر به کوچک شدن تومور خواهد شد؛ ولی در موارد دیگر نیاز به جراحی وجود دارد. زمانی که عامل مسدود کننده‌ی مجاری ادراری بر طرف شد، کنترل ادرار بیش‌تر شدت و شب ادراری تا حدود زیادی کاهش می‌یابد

عفونت مجاری ادراری

عفونت مجاری ادراری منجر به تکرر ادرار می‌شود. وجود التهاب در این مجاری در نهایت به شب ادراری می انجامد درمان عفونت مجاری ادراری باید مشکلات را رفع کند. اگر عفونت تکرار شود فرد به صورت مکرر به شب ادراری مبتلا خواهد شد. پزشک عوامل زمینه‌ای را شناسایی کرده و از عفونت‌های بعدی و در نتیجه شب ادراری های بعدی جلوگیری خواهد کرد.

آناتومی

ادرار از کلیه‌ها وارد حالب و سپس وارد مثانه می‌شود. هنگامی که زمان تخلیه ادرار می‌رسد، مثانه منقبض می‌شود و ادرار را از راه میزراه به بیرون از بدن می‌فرستد. تنگی، پیچ خوردگی، تاب خوردگی یا بدشکلی هر یک از این بخش‌ها موجب بروز علائم یا مشکلات ادراری مانند شب ادراری می‌شود.

انواع شب ادراری در بالغین

شب ادراری در بالغین ممکن است به فرم های اولیه یا ثانویه باشد در نوع اولیه شب ادراری از کودکی وجود داشته است که یا بهبود نیافته و یا بهبودی کوتاهتر از شش ماه بوده و تا زمان بلوغ تداوم داشته است . از نظر شیوع حدود 2 تا 3 درصد از دختران و پسران بالغ دارای این نوع شب ادراری هستند . نوع دوم شب ادراری فرم ثانویه است. این نوع در بزرگسالی شروع میشود. یا ممکن است فرد در کودکی سابقه شب ادراری داشته که بهبود یافته ولی مجدداً در بزرگسالی دچار شب ادراری شده است.

تشخیص شب ادراری در بزرگسالان

بسته به شرایط، پزشک ممکن است هر کدام از موارد زیر را برای تشخیص علت اصلی و‌ کمک به درمان توصیه کند:

  1. معاینه فیزیکی
  2. صحبت در مورد علائم بیماری، مصرف مایعات، سابقه خانوادگی، عادات روده و مثانه و مشکلات مربوط به شب ادراری
  3. کشت ادرار : برای بررسی عفونت، وجود خون و یا سایر موارد
  4. آزمایش خون: برای بررسی کلیه و تیروئید، سطح کلسترول، کم‌خونی، دیابت یا مشکلات هورمونی
  5. اسکن مثانه: برای بررسی آناتومی، حجم مثانه، وجود سنگ یا تومور و ...
  6. آزمایش اورودینامیک: برای بررسی میزان حجم ادراری که در دستگاه ادراری تحتانی ذخیره و آزاد می‌شود.

عوامل خطر شب ادراری

این بیماری می‌تواند در هر شخصی ایجاد شود؛ اما در پسران دو برابر بیشتر از دختران دیده می شود. عوامل متعددی می توانند موجب افزایش احتمال شب ادراری شوند، از جمله:

اینستاگرام دکتر پیمان صالحی

درمان شب ادراری در بزرگسالان

نوع درمان شب ادراری در بالغین (Enuresis in Adults) بستگی به نوع شب ادراری (اولیه یا ثانویه) و علت آن دارد. نوع درمان به سه دسته بزرگ تقسیم می شود: رفتار درمانی، دارودرمانی و جراحی.

واژینیسموس ، درمان پذیرترین اختلال جنسی در زنان است و با روشهای جدید درمانی، بیش از 99 درصد بیماران بهبود می یابند. شما می توانید برای درمان واژینیسموس در اصفهان به کلینیک سکس تراپی و اورولوژی دکتر پیمان صالحی واقع در شهرک سلامت مراجعه نمایید. لطفا جهت رزرو نوبت اینترنتی کلیک کنید و برای هماهنگی تلفنی با این مرکز از طریق تماس با شماره 35548081 - 031 اقدام فرمایید.


آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :پرویز فرجی [ 1403-01-12 ]
سلام،حدود 5سال 3باری هست باخواب دیدن که تودستشویی هستم دچار شب ادراری شدم تواین سه ماه اخیر دوبار دچارشدم 53سالمه .چای زیاد میخورم.البته برادری داشتم درسن 16 سالگی چنین بود که بعدازمدتی کلیه هاش ازکارافتادن وفوت کرد.لطفا کمکم کنید

محمدرضا شهبازنژاد [ 1402-11-07 ]
بسیارعالیه

نازنین [ 1402-09-29 ]
من ۳۶ سالمه و تقریباً ۳ بار تو ۲ سال اخیر مثه بچگیام خواب میبنم تو دستشویی هستم و بعد همین باعث میشه ناخودآگاه رختخوابمو خیس کنم، دلیل دیدن این خواب چیه

اسماعیل پاک طینت [ 1402-05-22 ]
سلام جناب دکتر عزیز سن من 76 سال است در روز هیچگونه مشکلی در رابطه با ادرار ندارم با تو جه به اینکه بیش از 20 سال است هر وقت سونگرافی انجام دادم مقداری ورم در مجرای مستانه داشتم با خوردن دارو مثل پرستا باریج و گاهی به توسعه پزشک آمنیک مصرف کردم زمان را گذراندم ولی اخیرا گاهی دچار شب ادراری با تاخیر در بعضی موقع درشب می شوم و انزال می شوم استدعا دارم کمکم کنید راهنمایی فرمایید چه موارد رعایت و دارویی مصرف کنم تا ازاین پریشانی و بیماری نجات پیدا کنم درضمن درصورت تمایل ویزیت آنلاین و دستورپزشکی

آرتا رضایی [ 1401-12-07 ]
عالی من قبلا هم درباره درمان شب ادراری توی سایت های دیگه و حکیم طب سنتی و طب شناس خونده بودم. تشکر

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
رژیم غذایی مناسب در بیماران مستعد ابتلا به سنگ کلیهرژیم غذایی مناسب در بیماران مستعد ابتلا به سنگ کلیه

رعایت یک رژیم غذایی مناسب از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری می کند. ... ادامه مطلب

بیماری ژنیتال وارت چیست و از کجا بفهمیم به آن مبتلا هستیم؟بیماری ژنیتال وارت چیست و از کجا بفهمیم به آن مبتلا هستیم؟

وارت تناسلی یا زگیل تناسلی یکی از شایع ترین انواع عفونت های مقاربتی است ... ادامه مطلب

سندروم مثانه دردناکسندروم مثانه دردناک

سندروم مثانه درناک یا اینترستیشیال سیستیتیس، جزو بیماری‌های مزمن کلیه و مجاری ادراری می‌باشد که با علائمی مانند؛ سوزش ادرار، تکرر ادرار، حساسیت یا درد لگن و احساس درد و فشار در مثانه همراه است. شدت این علائم بسته به پیشرفت بیماری، از شخصی به شخص دیگر ممکن است متفاوت باشد ... ادامه مطلب

دکتر پیمان صالحی

دکتر پیمان صالحی
بورد تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان و اختلالات جنسی

انجام جراحی های میکروسکوپیک ناباروری ، جــراحی میـکروسـکوپیک واریـکوسل ، جراحی میکروسکوپیک بازگرداندن وازکتومی ، عمل جــراحی نمونـه بـرداری بیــضه بـا روش میـکروسکوپیــک ( میکروتـسه )


طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین